Сватби

Сватбена организация

 

Комплексно организиране и менажиране на сватбени тържества

1.Брачни церемонии

 Граждански брак -записване в ритуална зала, подготовка на  документите, избор на ритуална зала извън Бургас, съдействие при ангажиране на дата и час за гражданския брак;

 Църковен  брак- избор на църква, съдействие при  ангажиране на дата и час за  венчавката; 

 2. Сватбен прием - съдействие при избор на зала и ресторант, ангажиране на ресторант, избор и съдействие на сватбено меню 

 3. Заснемане на събитието -  професионален фотограф, видеооператор;

 

Интересно: "НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ СНИМА НА СВАТБАТА!" Калоян Спасов –фотограф- различният поглед!

 

"Дълго време самият аз вярвах на това изказване и съм отбягвал подобни ангажименти. Мислех си, че единственото, което е важно, е да се заучат 20 пози и те да се редуват по време на фотосесията. Но един ден представата ми за заснемане на сватбеното тържество се промени и видях зад клишетата, че е важно да се уловят сълзите от радост и усмивките на младоженците... В радостта на гостите вече виждам възможност да запечатам момента под формата на снимка. Приготовленията, церемониите, танците, игрите, целия ден за мен сега е една страст, предизвикателство и неизвестност, защото никога не знам какво ще ми предложи този ден. Дебна момента, който ще се повтори само веднъж и никога повече, а после следващия и следващия... Обикновено мълча и наблюдавам с готовност, не обичам да се намесвам в тържеството и досега всяко едно от тях ми се е отплащало подобаващо - с едни от най-завладяващите снимки в живота на всеки - тези от неговата сватба!"

4. Шоу програма  - Ди Джей и Водещ на сватбеното тържество, популярни музиканти, групи, певци и певици от всички музикални жанрове, артисти; 

 

5 . Ритуали и традиции - запознаване бъдещите младоженци и родителите им с ритуалите, осигуряване на водещи и реквизити за ритуалите;

 

Интересно:

Българската Народна Сватба

Българската сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, което носи в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Сватбата е най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор.

Важен момент от сватбата е сватосването. От дома на момъка в дома на девойката се изпращат сватовници, които идват късно вечер. Късният час на тези посещения е свързан с народните представи за етикет – да се запази доброто име на момковия дом при евентуален отказ. Сватовникът дава знак, че е дошъл да сгледа, като затваря вратата с гръб, сяда го огъня и рови в пепелта. Обикновено родителите не дават съгласие за сватбата от пръв път, затова годежарите ходят най-малко два пъти. Когато се споразумеят, те се черпят. Това черпене се нарича кръчма и е нещо като потвърждение на сключения договор. Към младите се отправят благопожелания и благословии за дълготраен щастлив брак. Голям дял се отрежда на пръстена, който невестата получава още при годежа.

Сватбата продължава с редица обреди в моминия и момковия дом. В дома на невестата са засевките – обред, при който започва замесването на сватбените хлябове. Освен за храна, те служат и като средство за символични изображения, които да имат магическо въздействие върху бъдещето на младоженците. В брашното или житото се поставят пръстен на момъка и гривна или пръстен на девойката. Родителите на жената, която меси трябва да бъдат живи. Засевките започват с песен. Пръстен и момини гривни са символи за сключен брачен договор. Сватбените краваи имат изключително богати и красиви релефни изображения. Наричат се "кумови краваи", "невестини краваи", "младоженски краваи" или "гълъбник", защото отгоре се поставят птичета, направени от тесто.

Сватбеното знаме, наричано "пряпор", "байрак", се приготвя в дома на невестата, или в дома на младоженеца, а може и в двата дома, след което се съединяват в едно, символизиращо сватбения съюз. То е бяло или червено, а понякога и с двата цвята. Закичва се с цвете, на върха се забива "позлатена" ябълка /глава лук, чесън/ и се превързва босилек с червени конци. Вярва се, че тези предмети имат магическа сила, даряват здраве и благополучие, предпазват от магии. Дръжката на знамето трябва да бъде отсечена с един удар, за да бъде венчилото само едно. По някои места момите украсяват сватбено дръвче, което се предава на кума срещу откуп.

Важен момент е ресането на момата, чрез което се символизира преминаването й от мома към омъжена жена. Този обред води началото си от древните славяни, когато свободната коса е била символ на свободен човек. Славянската девойка е носела косата си разпусната и непокрита, а след омъжването – сплетена, което означавало изгубване на моминството и настъпване на зрелостта. Разплитането, миенето и заплитането на косата стават в деня преди венчавката и често са свързани с моминска вечер – последната в бащиния дом. Замяната на моминската плитка с немоминска е в непосредствена връзка с брачния акт в дома на младоженеца. По време на ресането, настроението в дома на момата е тъжно. Дружките я уговарят да не оставя моминството.

На ресането на момата отговаря бръсненето на младоженеца, извършвано преди да вземе невестата от дома й. То е тържествено и символизира края на ергенството. По време на бръсненето под брадата на младоженеца се държи кърпа, за да се съберат всички косми и да се опазят от магия. След това сватбарите тръгват за невестата. У момината къща, те намират входната врата затворена. За да ги пуснат, младоженеца трябва да се пребори с брата на невестата или да разреши мъчни задачи, понякога и да плати откуп.

Преди да я вземат сватбарите, невестата се забулва с плътна червена тъкан, така че лицето и да не се вижда. При извеждането на невестата от дома й се пее прощална песен.

В дома на младоженеца свекървата я посреща с мед и масло или хляб и сол. За нея се пее като снаха – отменница. Невестата трябва да бръкне в огнището, за да се приобщи към новия дом. Сутринта невестата се отбулва, извежда се на двора под плодно дърво и булото й се замята на него. Първия ден тя ритуално се включва в домашната работа и с това се утвърждава принадлежността и към този дом.

След завършването на всички сватбени обреди младите са официално признати за семейство, което започва свой самостоятелен живот.

 

6. РИТУАЛИ В РЕСТОРАНТА


Посрещане на младоженците
Младоженците се посрещат с бяло платно, което е поръсено с цветя, а някои слагат и парички. Смята се, че цветята и монетите символизират безоблачния, цветен и богат живот, който очаква младите като семейство.
В самото начало се спазва една от най-старите български традиции - Захранването. То се извършва от свекървата. Тя посреща младите с питка, сол и мед. Първият залък от питката задължително се дава на новия член на семейството - булката. Той трябва да е солен ,за да може с лекота да преодолява трудностите, които ще й предложи семейния живот. След това солен залък се дава и на младоженеца. Вторият залък е сладък - символ на сладките мигове в техния бъдещ съвместен живот. Дават се и на кумовете, за да споделят с тях сладките моменти в живота им.
Шампанското - . Наздравицата с шампанско е поредния обичай в началото на сватбеното тържество. Младоженците и кумовете си казват наздраве под звуците на "Наздравица-та" на Верди и пият до дъно. Това поверие гласи, че ако останат капки в чашите, ще има сълзи в очите на младите. По желание чашите могат да се хвърлят след това, защото се смята, че счупеното носи щастие. След този ритуал кумът казва и първото Горчиво.
Ритане на менчето В едно менче се слагат бяло и червено цвете. Бялото е символ на мъжка рожба, червеното на женска. Булката рита менчето и според традицията, което цвете първо се покаже - такава ще е първата рожба на младото семейство.
Реч на кума
Кумът е най-важната фигура след малдоженеца. На него се пада честта да вдигне първият тост на тържеството и да пожелае нещо на младото семейство. След това му се пада и да поведе и първото хоро - кумовото.
Първи семеен танц
Това е песента на младоженците, която те предварително са си избрали. Водещият и ди джеят са уведомени и пускат по тяхна преценка тази песен - техният блус, първият им законен танц като семейство.
Разчупване на питката
Този ритуал се изпълнява по средата на сватбата. Младоженците се обръщат с гръб един към друж с вдигнати ръце. Кумата държи над главите им питка, която двамата трябва да разчупят. Смята се, че който успее да отчупи по-голямото парче, той ще командва вкъщи.
След този ритуал младоженците, заедно с кумовете минават през всички маси, за да поздравят гостите и да им кажат наздраве. Това е и моментът, когато гостите дават своите подаръци на младото семейство.
Новите тенденции позволяват, на подходящо място в ресторанта да бъдат сложени две маси. Едната празна - на нея се оставят подаръците, а на другата има кутия. До нея се разполагат празни пликове - в тях гостите, които са приготвили пари като подарък - ги слагат и надписват пликовете. После ги пускат в тази кутия. Въпрос на решение на младоженците ;)
Дарове за кумовете
Младоженците са приготвили петел и торта за кумовете. В подходящо време, младоженците избират момче и момиче от гостите си, които се справят добре с танците. Те ще трябва да танцуват ръченица пред кумовете с тези дарове. Кумовете пък имат задачата чрез надиграване или купуване да си вземат тортата и петела. Целта на танцьорите е да съберат колкото се може повече пари и да пазят даровете да не бъдат откраднати от кумовете.
Булчинско хоро или танц на булката
Според региона се прави или булчинско хоро или танц на булката. При първото под звуците на хоро, булката с букет в ръка, повежда хоро. Целта е гостите да вземат букета и да поведат хорото. Но при всяко взимане на букета се оставя банкнота в специална кошничка. Ако се предпочете вторият вариант- вместо хоро се пуска блус и който желае може да танцува с булката, но се дава банкнота на младоженеца.
Игри за младоженците
Обикновено те са изненада от водещият или DJ и не е хубаво младоженците да ги знаят предварително, за да бъде интересно.
Разрязване на сватбената торта
Младоженците разрязват заедно сватбената торта и всеки захранва другия.
Хвърляне на букета
Това също е сравнително нов обичай. Булката събира на дансингна всичи неомъжени момичета и без да гледа, хвърля своя булчински букет. Което момиче го хване, значи тя ще е следващата, която ще се омъжи.
Хвърляне на жартиера
Този обичай е като предишния, но се отнася за мъжете-ергени. За целта обаче булката трябва да има жартиер. Тя сяда или се качва на стол , а младоженецът трябва да го свали без ръце, със зъби. После го хвърля към събралите се ергени, който от тях го хвана - той първи ще се задоми.

 

Интересно:


Десетте най-разспространени сватбени суеверия:

 

Младоженецът не трябва да вижда роклята на булката преди сватбата.

В нощта преди сватбата булката и младоженеца не трябва да бъдат заедно.

Булката премнава през прага като трябва да стъпи първо с десния крак.

По пътя за църквата не трябва да се пресича пътя на булката и младоженеца.

Който пръв стъпи на килима пред олтара, той ще командва в семейството.

Булката трябва да се пази, за да не види друга булка, а ако това стане двете трябва да си разменят по нещо.

Броят на късметчетата, които кумата хвърля пред църквата трябва да бъде нечетен.

Булката не се връща в дома, откъдето е тръгнала, като и тя и младоженеца не трябва да ни минават по пътя, по който за дошли.

Трябва да се внимава булката да не се спъне на прага на новия дом, затова е по-добре младоженеца да я пренесе на ръце.

Сватбената рокля не се пере през първата година от брака.

  

7. Обучение на младоженцитеи кумувете

 • Етикет
 • Уроци по танци
 • Ритуали
 • Речи на кума
 • Оригинални текстове в поканите

 

 8 .Кетъринг 

 

 • В домовете на младоженците 
 • В ресторанта
 • Карвинг - нестандартна украса от плодове, зеленчуци, склуптури от хранителни продукти, украса на плата по масите и аранжирането им
 • Шоколадови фонтани - впечатляваща украса за сватбата


9. Визия на младоженците 

 • Грим, прическа, маникюр от водещи коафьори и козметици
 • Сватбени тоалети  за булката и младоженеца 


Интересно:

 

Сватбената цветова гама

 

Избирането на правилната цветова гама за сватбения ви ден е изключително важно:

1. Цветовете трябва да Ви допадат и харесват, както и да са съобразени със сезона
2.. Планираната цветова гама трябва да е осъществима - неодходимите цветя да са в сезон, да може да достави необходимата украса и т.н. Обмислянето на тези детайли сега, ще ви спести много компромиси и разочарования по-късно.

Най-лесният и ефективен начин да получите желания синхрон е да изберете един или два основни цвята и от тях да си изградите тонална палитра на различните оттенъци, подходящи за вашата сватба.

Всяка бъдеща булка има представа за сватбата на мечтите й и следователно цветовете в нея - любимия цвят или цвят, който носи специален смисъл. Тези предпочитания обаче трябва да се съчетаят със символиката на всеки цвят. Цветовете изразяват както сезони, така и емоции. Комбинацията, която ще изберете трябва да изгражда или допринася към насторнието на сватбения ви ден и желаната атмосфера.

Цветовете по сезони:

Пролет: хладните оттенъци на бебешко розово, гъста сметана, нежен люляк, бледо небесно синьо, ментово зелено или меки сребърни тонове.

Лято: Меки лилави тонове, богато прасковено, снежно бяло, бебшко жълто и бледо синьо.

Есен: Топло вишнево или тъмночервено, ярко червено, медно (като метала), маслинено зелено, тъмно розово.

Зима: Заскрежени бели и ванилени цветове (от най-светлото до най-тъмното), сребристо сиво, ледено синьо.

Значението на "традиционните" цветове:
Светло синьо: здраве, изцеление, щастие, търпение
Тъмно синьо: промяна
Зелено: плодородност, растеж, пари, завист
Оранжево: енергия
Розово: приятелство, любов
Червено: кураж, страст, здраве, закрила, сила
Лилаво: медитиране, спокойствие, духовност
Жълто: привличане, развлечение, интелект, учение


 10. Сватбена торта

 

 • избор от каталог
 • по Ваш избор

 

11. Сватбен кортеж  

 

 • Автомобили под наем
 • украса на автомобилите
 • Нестандартни - файтони, мотори....

 

12. Моминско / ергенско парти  - идеи и организация

13. Обслужващ персонал

 

 • Хостеси
 • Охрана
 • Шофьори
 • Аниматори

 

14. Мобилен детски кът за ресторанта


 • аранжиране и декориране на кът за децата на гостите
 • аниматори, клоуни и артисти, които да забавляват децата
 • грим, прически, костюми, перуки за децата
 • игри и собствено озвучаване
 • награди за децата

 

15. Сватбена флористика- избор на букет и цветя за колата, ресторанта

16. Покани за гостите

 • традиционни
 • нестандартни
 • по проект на младоженците

 

17. Украса  и декорация

Аранжиране с цветя: Цветята безспорно играят важна роля при украсяването на всяко едно събитие . Правилният им подбор и умелото им аранжиране гарантират  приятната и красива атмосфера на Вашето събитие. Предлагаме богат избор на идеи и решения  съобразени  с актуалните тендеции в сватбената флористика. Екипът ни се състои от изявени флористи и аранжори - декоратори с богато въображение , опит  и доказани възможности.

Булченски букети: Предлагаме изработка и доставка на стилни букети по каталози. Разработваме оригинални нестандартни решения съобразени с тематиката на сватбeното ви тържество  и визията на младоженците . За направата на букета използваме специално подбрани за Вашия случай качествени цветя и гарантираме за тяхната свежест и дълготрайнност.

 

Бутониери от естествени цветя: Бутониерата е задължителен аксесоар за главните лица на събитето - младоженци , кумове , роднини . Тенденцията в последно време  е бутониерата да е от живи цветя . Освен познатата ни форма на използване като аксесоар за поставяне върху облеклото , тя може да бъде изработена за дамите и под формата на гривна . Предлагаме изработването на различни типове бутониери от живи цветя , съответстващи на Вашите предпочитания .

 

Декориране с материи:Материите които използваме   - нежните ефирни платове   органза и тюл са неизменна част от сватбеният декор .

 

Украса за сватбения автомобил:Предлагаме изработването на стилни аранжировки от живи цветя и техния монтаж върху автомобила . Клиентите ни имат възможност да направят своя избор от актуални каталози , предлагаме и авторски решения съобразени със стила на сватбата . 

 

Аранжиране на официалната маса: Масата на която са разположени главните лица на събитието - младоженците , техните кумове и роднини е основен акцент в тържественната атмосфера . Мястото върху което са фокусирани погледите на гостите изисква специално внимание при неговата подготовка. Предлагаме различни варианти на декориране , съобразени със стила на сватбата като особенно внимание отделяме на аранжирането с живи цветя.

 

Сватбена украса под наем: Калъфи, покривки и др. в различни цветове, свещници и друго оборудване за ресторанта. Предлагаме комплексно аранжиране на масите с  живи цветя , материи , свещници . Разполагаме със собствено оборудване включващо различни модели покривки , калъфи за столове , панделки , салфетки  и различни сватбени аксесоари, които можете да наемете от нас под наем  .

 

Балонена украса: арки, колони, балон с пълнеж, поставя се над дансинга, цветя ат балони, дъжд от балони, балони с хелий, фолиеви балони и др.


Специални ефекти: Фойерверки, заря, прожектори и други светлинни ефекти.

 

Аранжиране на масите за гости: Добре подредените и украсени маси освен с благоприятното си естетическо въздействие  върху празничната обстановка , те са и признак на уважение към гостите на сватбения прием . 

 

Определяне на концепция:Тематика , стил , цветово отношение; Схема на разположение и подредба на масите; Цветя – избор на видове и начини на аранжиране; Тестове - пробна маса , демонстрации

18. Тематични партита